Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Revista de Drept Public, Nr. 4/2011

ISBN/ISSN: 1224-4872
Editura: C.H. Beck
36,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

In primul numar al revistei evocam necesitatea repararii prejudiciilor create stiintei juridice si cunoasterii administratiei prin hiatusul de 45 de ani de inexistenta. Revista noastra apare in anul 1926 si revine, pana in 1946, o prezenta remarcabila in peisajul presei juridice romanesti.

Revista de Drept Public a gazduit in aceasta perioada contributii valoroase ale unor corifei ai invatamantului, cum au fost: Paul Negulescu, Anibal Teodorescu, C. Rarincescu, G. Alexianu, Mircea Djuvara sau ale unor savanti europeni in domeniul dreptului public – G. Jeze, Maurice Haurion, Hans Kelsen, Leon Duguit.

In intaiul numar al revistei, profesorul Paul Negulescu deplangea modul in care functiona statul si acuza lipsa de raspundere a autoritatilor pentru asezarea administratiei pe baze solide profesionale. „Statul nu are nici o norma de conducere”, iar „serviciile publice sunt create dupa interese politice, organizarea lor nu are nici un caracter stiintific”, constata, cu amaraciune, profesorul Negulescu. Statul, in loc sa-si recruteze un personal calificat si capabil, il recruteaza la intamplare si mai ales dupa considerente politice. Va rog sa constatati uimitoarea similitudine a practicii politice de astazi cu cea constatata in Romania in 1926 de catre marele carturar Paul Negulescu. Se pare ca incultura autoritatilor publice, lipsa de respect pentru valorile umane, abuzul, reprezinta adevarate constante ale politicii pe plaiurile mioritice. Buna guvernare (dreptul subiectiv la o atare guvernare!) este doar un cliseu pe care-l developeaza specialistii adevarati, dar pe care-l ignora guvernantii a doua zi dupa castigarea alegerilor si formarea autoritatilor centrale si locale administrative.

In cei saisprezece ani scursi de la primul numar (1995) am insistat pe publicarea si dezbaterea unor teme de mare rezonanta practica. Evocam astazi osardia, sagocitatea si entuziasmul ce pareau de neoprit ale profesorului Antonie Iorgovan pentru realizarea noului program al Institutului de Stiinte Administrative, program la care au subscris specialisti de prima marime, spre exemplu, academicianul Tudor Draganu, profesorii Ioan Deleanu, Ioan Muraru, Ioan Alexandru, Verginia Vedinas, Dana Apostol Tofan, Genoveva Vrabie, precum si mai tinerii Emil Balan, Iulian Nedelcu, Alina Livia Nicu, sau reputatii practicieni, Rozalia Lazar, Gabriela Bogasiu, Emanuel Albu etc. Ca si atunci, insa, si azi in Romania lucrurile se misca greu, au loc adevarate sincope, pasi inapoi, crize provocate ciclic de interesele politicienilor. Programul nostru ramane ferm. Nu vom conteni sa promovam nevoia imperioasa de reforma autentica in organizarea si functionarea administratiei publice (centrale sau locale). Slujim proiecte importante si nimeni nu va fi descurajat sa-si faca publice propunerile care vizeaza aceasta reforma.

Revista de Drept Public aduce un cald omagiu Editurii C.H. Beck , cu care am colaborat in conditii exemplare pana acum, urmand ca, in continuare, sa incepem o alta colaborare, speram la fel de fructuoasa, cu Editura Universul Juridic.

Folosim acest prilej pentru a adresa tuturor colaboratorilor si cititorilor nostri respectuoase urari de bine si realizari profesionale in anul care vine, 2012.
La multi si rodnici ani!

Prof. univ. dr. Nicolae POPA
Redactor-sef

Detalii tehnice
Data aparitiei27 feb. 2012
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini136
Tip copertaCarte brosata
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Imagine Exceptia de neconstitutionalitate