Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Revista de Drept Public, Nr. 1/2010

ISBN/ISSN: 1224-4872
Editura: C.H. Beck
34,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Dragi cititori,

Desi primul numar al Revistei de Drept Public apare dupa ce s-a scurs deja trimestrul I al anului 2010, permiteti-mi sa adresez un gand bun tuturor cititorilor nostri, tuturor celor impatimiti de problematica dreptului public si care isi ostoiesc aceasta patima in teorie, in practica vietii publice, in justitie sau in alte domenii in care dreptul public isi exprima valentele. Va fi un an care se preconizeaza deja, de la debutul lui, plin de evenimente care se anunta intense si pasionante, dar si pline de o incarcatura deosebita prin semnificatia lor. Ne referim la declansarea procedurii de revizuire a Constitutiei, sustinuta, in principal, de institutia sefului de stat, care a si initiat referendum-ul care a avut loc in data de 22 noiembrie 2009. Unul din obiectivele acestuia l-a constituit, dupa cum este cunoscut, schimbarea regimului parlamentar in Romania, abandonarea structurii bicamerale a Parlamentului si trecerea la sistemul unicameral. In ceea ce ne priveste, nu impartasim o asemenea solutie si ne bucuram sa constatam ca exista o sustinere consistenta a punctului nostru de vedere in randul teoreticienilor, practicienilor, precum si printre diferiti reprezentanti ai vietii publice, in ansamblul sau.

In traditia constitutionala romaneasca, sistemul unicameral a existat numai in perioada regimului totalitar. In marile democratii occidentale functioneaza parlamente bicamerale, iar tara noastra catre ele trebuie sa-si indrepte privirea. De aceea, consideram ca problema este serioasa si grava  si nu ne putem permite, ca specialisti, sa o tratam cu usuratate. Si nici sa o lasam in responsabilitatea exclusiva a politicienilor. Daca vom face acest lucru, istoria nu ne va ierta. In acest numar al revistei, publicam un material scris de eminentul prof. univ. dr. Herbert Schambeck pe tema bicameralismului. Veti constata, citindu-l, ca este vorba despre o magistrala pledoarie in favoarea bicameralismului, motiv pentru care am ales acest material pentru a declansa dezbaterea ce va urma pe aceasta tema. Numarul 2 al revistei il vom consacra astfel valentelor sistemului parlamentar bicameral.

Adresez tuturor specialistilor invitatia de a se pronunta asupra acestei teme. Materiale transmise vor fi incorporate in numarul urmator al Revistei de Drept Public. Ca profesor de drept administrativ si presedinte al Institutului de Stiinte Administrative „Paul Negulescu”, apreciez ca este o datorie profesionala si morala sa initiez aceasta dezbatere si va multumesc anticipat pentru materialele pe care sunt convinsa ca mi le veti transmite. E problema mult prea importanta ca sa stam deoparte si e o datorie de onoare sa putem contribui, prin opiniile noastre, la luarea celor mai bune decizii pentru tara, pentru viitorul nostru, al tuturor.

                                                  Prof. univ. dr. Verginia Vedinas

Detalii tehnice
Data aparitiei14 mai 2010
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini136
Tip copertaRevista