Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Noul Cod penal. Partea generala. Analize, explicatii, comentarii

Perspectiva Clujeana
ISBN/ISSN: 978-606-673-320-5
89,00 lei
80,10 lei
Disponibilitate: In curs de aparitie
Pretul, numarul de pagini si data aparitiei lucrarii sunt estimative si pot suferi modificari

Din perspectiva partii generale a dreptului penal, noul Cod penal constituie cea mai importanta reforma in domeniu din ultimii 45 de ani.

Pastrand institutii specifice legislatiei penale romane, care si-au dovedit functionalitatea practica, noul Cod penal surprinde prin reglementarile introduse pentru prima data in sistemul nostru, in incercarea de a acorda legislatia cu tendintele actuale din sistemele penale europene. Mentionam aici reglementarea infractiunii comisive prin omisiune, distinctia dintre cauzele justificative si cauzele de neimputabilitate sau noua conceptie asupra sistemului sanctionator in cazul pluralitatii de infractiuni. De asemenea, trebuie amintita optica diferita asupra sanctiunilor de drept penal, a individualizarii judiciare sau, mai evident, in cazul individualizarii executarii pedepselor, fiind introduse institutii moderne precum renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii acesteia. Nu in ultimul rand, regimul raspunderii penale a minorului a fost radical modificat.

In consecinta ineditului pe care noul Cod penal, Partea generala, il aduce, prezenta lucrare isi dovedeste utilitatea. Viziunea autorilor – membri in Comisia de redactare a noului Cod penal sau a Comisiei care a elaborat Legea pentru punerea in aplicare a noului Cod penal – este atent valorificata in cuprinsul volumului, cu scopul de a oferi un instrument de lucru eficient in primul rand practicienilor, dar si studentilor de la facultatile de drept.

Prezenta lucrare nu se doreste a fi doar un alt studiu doctrinar, ci are ca obiectiv declarat concentrarea pe aspectele de ordin practic. Sunt atent prezentate institutiile nou-introduse, fiind clarificat modul de functionare a acestora, respectiv identificate posibile carente in aplicarea lor practica, in raport de alte institutii specifice sistemului nostru.

Nu in ultimul rand, printr-o abordare comparativa cu prevederile Codului penal din 1968, se vor face mentiunile necesare legate de institutiile modificate sau la care s-a renuntat, facilitand elementul de tranzitie inerent intrarii in vigoare a noii legislatii penale.

Detalii tehnice
Data Aparitiei iul. 2017
Categorie generala Coduri si legi comentate
Numar Pagini 550
Format Carte brosata
Alti clienti au cumparat si
Din aceeasi Categorie
In curand
Teste-grila - pentru examenele de admitere in avocatura si magistratura - Tebies

Teste-grila - pentru examenele de admitere in avocatura si magistratura

Drept civil. Drept procesual civil. Drept penal. Drept procesual penal
50,00 lei 45,00 lei
In curand
Noul Cod fiscal comentat si adnotat 2017 - Duca

Noul Cod fiscal comentat si adnotat 2017

cu legislatie secundara si complementara, jurisprudenta si norme metodologice
129,00 lei 116,10 lei