Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Noua Revista de Drepturile Omului, Nr. 2/2010

ISBN/ISSN: 1841-4710
Editura: C.H. Beck
34,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Sectiunea a II-a a NRDO reproduce trei hotarari ale Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) care au comun faptul ca sanctioneaza expresii si discursuri. Asemenea restrictii ale libertatii de exprimare nu sunt deloc rare, CNCD avand obligatia sa aplice prevederile Capitolului V al O.G. nr. 137/2000 care garanteaza dreptul la demnitate al persoanei. Cele trei hotarari amintite ofera insa motive de preocupare pentru directia spre care se indreapta lucrurile.

Primul caz priveste cearta din interiorul unei loji masonice. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii s-a distins prin combaterea fostului articol din Constitutia Romaniei care impiedica cetatenii romani ce aveau si o alta cetatenie sa obtina demnitati. In analiza sa, Colegiul CNCD pune punctul pe „i” cand observa ca „Necesitatea restrangerii intr-o societate democratica [a unui drept] este elementul cel mai subiectiv din analiza Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO)”. Dar aceasta constituie, cel mai des, si cheia evaluarii CEDO.
A doua hotarare priveste cateva articole publicate in Jurnalul National avand ca scop modificarea denumirii de „rom” in denumirea de „tigan”. Pentru a-si sustine pozitia, Colegiul CNCD face o ampla trecere in revista a jurisprudentei CEDO in materia discriminarii etnice.

In ce priveste a treia hotarare referitoare la hartuirea unui lider sindical, ce ni se pare si ea interesanta pentru problematica interpretarii O.G. nr. 137/2000, ea merita sa ramana, din lipsa de spatiu aici, in analiza cititorilor Noii Reviste de Drepturile Omului.

Ce se poate remarca la hotararile mai noi ale CNCD este documentarea din ce in ce mai ampla a jurisprudentei in domeniu si chiar o politica de sanctionare menite sa recunoasca importanta libertatii de exprimare. Acestea au loc simultan cu extinderea prerogativelor CNCD in domenii precum judecarea profesionalismului unor idei, a rezonabilitatii optiunilor private ori a atributelor publicului spectator (a se vedea in acest sens si studiul „Spotul revistei Academia Catavencu in lectura CNA si CNCD. Combaterea discriminarii ca politica publica” din acest numar). Prerogativele asumate sunt dincolo de substanta menirii CNCD: combaterea faptelor de discriminare si, respectiv, a instigarii la ura rasiala sau nationala.

Detalii tehnice
Data aparitiei30 iul. 2010
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini128
Tip copertaRevista
Alti clienti au cumparat si