Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Carmen Moldovan

Este lector universitar doctor la Facultatea de Drept a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, titular al cursului Drept international public. Este absolventa a aceleiasi institutii (studii de licenta, studii aprofundate si studii de doctorat). Din anul 2012 este doctor in drept, titlu obtinut in urma sustinerii tezei cu titlul Limite penale in libertatea de exprimare, sub indrumarea prof. univ. dr. Tudorel Toader. A avut calitatea de cercetator postdoctoral in cadrul Proiectului Posdru/159/1.5/S/141699, „Modernizarea legislatiei nationale in contextul uniformizarii dreptului la nivel european si implicatiile socio-politice asupra sistemului administrativ”, cu tema de cercetare Reflectarea viziunii europene in solutionarea conflictului dintre libertatea de exprimare si alte drepturi fundamentale in noile Coduri.

Continuarea activitatii de cercetare in domeniul libertatii de exprimare, cu privire la protejarea europeana a libertatii presei, a avut loc si in calitate de coordonator stiintific national in cadrul Grupului de cercetare juridica privind libertatea de exprimare – protectia surselor jurnalistice (organizat de ELSA International in colaborare cu Consiliul Europei, 2015-2016).

A urmat cursuri de pregatire specializate in cadrul Institutului International pentru Drepturile Omului –fondat de René Cassin (Strasbourg, 2-27 iulie 2007, pe tema Migrations et droits de l`homme) si in cadrul Academiei de Drept International de la Haga (27 iulie-14 august 2009, Sectiunea Public International Law). A participat la activitati de cercetare sau de pregatire, desfasurate la Université d`Orléans, Franta (2015), Universitatea „Titu Maiorescu” din Bucuresti (2015), Universitad de Granada, Spania (2011), Curtea Europeana a Drepturilor Omului si la Institutul International pentru drepturile omului, Strasbourg, Franta (2007).
A publicat numeroase studii si articole de specialitate in revista Dreptul, Revista de Drept Public, Revista romana de bioetica, Analele Stiintifice ale Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Seria Stiinte Juridice sau volume ale conferintelor nationale si internationale, precum si culegeri de jurisprudenta si monografii. Mentionam dintre lucrari Libertatea de exprimare. Principii. Restrictii. Jurisprudenta, Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2012 si Drept international public, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2015. Dintre studiile si articolele publicate mentionam urmatoarele, cu relevanta in domeniul dreptului international public: Consideratii referitoare la consolidarea si evolutia dreptului international al mediului, in Analele Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, Tomul LXIII, Stiinte Juridice, 2017, Nr. I; The Notion of Refugee. Definition and Distinctions, in CES Working Papers – Volume VI, Issue 3, 2016; Analiza dreptului de azil in cazul lui Julian Assange in opinia Working Group on Arbitrary Detention, adoptata la 4 decembrie 2015 (Opinion No. 54/2015 concerning Julian Assange – Sweden and the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland), in Analele Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, Tomul LXII, Stiinte Juridice, 2016, Nr. II; Consideratii in legatura cu statutul juridic al refugiatilor aflati ilegal in tara de primire, in volumul Conferintei „160 de ani de invatamant juridic iesean”, Iasi, 23-25 octombrie 2015, Ed. Hamangiu, Bucuresti, 2015; Consideratii in legatura cu reglementarea internationala a „discursului urii” ca limita a libertatii de exprimare, in Dreptul nr. 1/2015; Freedom of expression as a core value of contemporary society, in Journal of Legal Studies, Vol. 8, No. 1-2/2013; Succinte consideratii referitoare la privilegiul confidentialitatii surselor de informare ale ziaristilor, in Dreptul nr. 3/2012; Compatibilitatea ingerintei statelor in raport cu garantiile Conventiei europene pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale cu privire la libertatea de exprimare, in Dreptul nr. 4/2011; Conflictul dintre presa si reputatie. Repere din jurisprudenta europeana si americana, in Dreptul nr. 2/2011; Exista un real conflict intre libertatea de exprimare si credintele religioase?, Conferinta Internationala „Dreptul intre modernizare si traditie. Implicatii asupra organizarii juridice, politice, administrative si de ordine publica”, organizata de Universitatea „Titu Maiorescu”, in perioada 21-23 aprilie 2015, Ed. Hamangiu, 2015; Subsidiaritate, proportionalitate si marja nationala de apreciere in protejarea libertatii de exprimare, Institutul de Cercetari Juridice „Acad. Andrei Radulescu” al Academiei Romane, Justitie, stat de drept si cultura juridica, in Sesiunea anuala de comunicari stiintifice, 13 mai 2011, Bucuresti, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2011.

Preocuparile actuale pentru cercetare sunt in legatura cu dreptul international al refugiatilor, raspunderea internationala a statelor, drept comparat al drepturilor omului, codificarea si dezvoltarea progresiva a dreptului international, consecintele nerespectarii regulilor dreptului international umanitar, raportul dintre dreptul international si dreptul intern, libertatea de exprimare.
Autoarea este si avocat in cadrul Baroului Iasi, din anul 2005.

Vezi ca Grila Lista
Ordoneaza dupa
Afiseaza pe pagina