Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Legislatia profesiei de avocat

Editie ingrijita si adnotata de Madalina Dinu si Stefan Spiridon
ISBN/ISSN: 978-606-27-0895-5
Editura: Hamangiu
30,00 lei
27,00 lei
Disponibilitate: Aceasta carte este indisponibila si nu poate fi comandata

Aflata la cea de-a 17-a editie, Legislatia profesiei de avocat ofera acte esentiale membrilor acestei profesii, dar si elemente de orientare aspirantilor la statutul de avocat. In acest sens, cele 150 de teste grila aduse in Legislatia profesiei de avocat, concepute si analizate in detaliu dintr-o dubla perspectiva de catre coordonatoarea acestei editii, Madalina Dinu, atat cea de avocat, cat si cea de cadru didactic, vin in sprijinul acelora care se pregatesc pentru admitere sau definitivat in avocatura, aducand ca element de noutate forma de raspuns, atat raspunsurile corecte, cat si cele incorecte fiind amplu explicate si argumentate. Un atu in prezentarea acestei culegeri il constituie intemeierea si legarea raspunsului la intrebarea grila de textul actelor normative redate in prima parte a culegerii, facilitand astfel o asimilare logica a notiunilor specifice materiei.

Printre schimbarile importante intervenite in Legislatia profesiei de avocat din ultima vreme, si pe care noi le-am marcat in aceasta editie, amintim cateva dintre modificarile semnificative aduse in Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat prin Legea nr. 25/2017: obligatia avocatului de a tine evidenta sau de a inregistra anumite acte intocmite in exercitiul profesiei, abrogarea art. 21 care fusese anterior declarat neconstitutional prin Decizia CCR nr. 1519/2011, clarificarea incriminarii anumitor fapte prin care se exercita profesia de avocat (art. 26), consolidarea secretului profesional si, implicit, garantarea dreptului la aparare prin respectarea principiului confidentialitatii relatiei avocat-client (art. 35), calificarea expresa a avocatului ca „partener indispensabil al justitiei” (art. 39), modificarile aduse indatoririlor avocatilor, accentuarea sanctionarii faptelor de exercitare fara drept a profesiei de avocat, precum si marirea de zece ori a limitelor amenzii in cazul aplicarii sanctiunilor disciplinare fata de vechea reglementare (art. 89).

Tot ca elemente de noutate, Legislatia profesiei de avocat, sub forma acestei noi editii, cuprinde si ultimele modificari ale Statutului profesiei de avocat, Noul Statut al Casei de Asigurari a Avocatilor (asa cum a fost modificat prin Hotararea Congresului avocatilor U.N.B.R. nr. 208 din 18 februarie 2017) alaturi de cele patru Regulamente aditionale adoptate in completarea acestuia de catre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, dar si noile dispozitii ale Consiliului U.N.B.R., adoptate recent, privind organizarea examenului de primire in profesia de avocat din septembrie 2017.

 • 1. Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat
 • 2. Statutul profesiei de avocat
 • 3. Codul deontologic al avocaţilor din Uniunea Europeană
 • 4. Regulamentul de organizare şi funcţionare a Uniunii Naţionale a Barourilor din România şi de desfăşurare a şedinţelor Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România (Hotărârea Consiliului U.N.B.R. nr. 5/2011)
 • 5. Regulamentul examenului de absolvire a Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor (Hotărârea Consiliului U.N.B.R. nr. 525/2012)
 • 6. Hotărârea Consiliului U.N.B.R. nr. 242 din 17 iunie 2017 pentru republicarea în formă consolidată a Regulamentului-cadru privind organizarea examenului de primire în profesia de avocat şi admitere în cadrul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor (în vederea dobândirii titlului profesional de avocat stagiar) şi de primire în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice
 • 7. Hotărârea Consiliului U.N.B.R. nr. 243 din 17 iunie 2017 privind organizarea examenului de primire în profesie – sesiunea septembrie 2017 –
 • 8. Regulamentul privind emiterea, administrarea şi utilizarea cardului de identitate CCBE pentru legitimare de către avocaţii definitivi din România (Decizia Comisiei Permanente a U.N.B.R. nr. 113 din 23 mai 2014)
 • 9. Lege nr. 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor
 • 10. Statutul Casei de Asigurări a Avocaţilor (Hotărârea Consiliului U.N.B.R. nr. 139/2016)
 • 11. Regulamentul de pensii (Hotărârea Consiliului U.N.B.R. nr. 209/2017, Anexa 1)
 • 12. Regulament privind alte drepturi de asigurări sociale (Hotărârea Consiliului U.N.B.R. nr. 209/2017, Anexa 2)
 • 13. Regulamentul creanţelor contributive (Hotărârea Consiliului U.N.B.R. nr. 209/2017, Anexa 3)
 • 14. Regulament tematic privind organizarea şi funcţionarea comisiilor de cenzori aflate în structura C.A.A. (Hotărârea Consiliului U.N.B.R. nr. 209/2017, Anexa 4)
 • 15. Stabilirea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru furnizarea serviciilor de asistenţă judiciară în materie penală, pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenţă judiciară şi/sau reprezentare ori de asistenţă extrajudiciară, precum şi pentru asigurarea serviciilor de asistenţă judiciară privind accesul internaţional la justiţie în materie civilă şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală (Protocolul M.J. şi U.N.B.R. nr. 48025 din 6 iunie 2015)
 • 16. Recursul în interesul legii formulat de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vizând interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 348 din Codul penal (corespondent al art. 281 din Codul penal anterior), în ipoteza exercitării activităţilor specifice profesiei de avocat de către persoane care nu fac parte din formele de organizare profesională recunoscute de Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările ulterioare (Decizia I.C.C.J. nr. 15 din 21 septembrie 2015)
 • 17. Cauza Mateescu împotriva României
 • 18. Teste grilă pentru admitere şi definitivat în avocatură
Detalii tehnice
Data Aparitiei 29 iun. 2017
Categorie generala Legislatie
Numar Pagini 512
Format 145x205 mm
Editie a 17-a
Format Carte brosata
Alti clienti au cumparat si
Indisponibila
Imagine Codul penal. Codul de procedura penala. Legile de executare. Actualizat 19 iunie 2017

Codul penal. Codul de procedura penala. Legile de executare. Actualizat 19 iunie 2017

cu legea de punere in aplicare, reglementarea anterioara, decizii ale Curtii Constitutionale, recursuri in interesul legii, hotarari prealabile, legislatie conexa, index alfabetic
30,00 lei 27,00 lei

Fise privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat

Editia a 2-a, revizuita si adaugita
70,00 lei 63,00 lei
De acelasi Autor
NOU
legislatia profesiei de avocat

Legislatia profesiei de avocat. Editia a 19-a

Editie ingrijita si adnotata de Madalina Dinu si Stefan Spiridon
30,00 lei 27,00 lei
Indisponibila
Legislatia profesiei de avocat
NOU
Culegere de subiecte date la concursuri si examene. Procedura civila - Dinu

Culegere de subiecte date la concursuri si examene. 2 Procedura civila

cu explicatii ale variantelor de raspuns
45,00 lei 40,50 lei

Teste grila pentru concursuri si examene. Editia a 8-a

Licenta, admitere in magistratura, promovare in functii de executie, admitere si definitivat in avocatura
100,00 lei 90,00 lei