Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Drept administrativ. Curs universitar. Vol. II. Dreptul administrativ al bunurilor

Autor: Ovidiu Podaru
ISBN/ISSN: 978-606-522-667-8
Editura: Hamangiu
45,00 lei
40,50 lei
Disponibilitate: In stoc

Administratia pusa fata in fata cu bunurile. Ale sale indeosebi, dar si ale particularilor. Se desprinde, oare, o conduita principiala si coerenta din analiza actiunilor sale? La aceasta intrebare isi propune sa raspunda lucrarea de fata.

Mai intai, administratia trebuie sa puna in valoare bunurile afectate unei utilitati publice: o regula simpla si arhicunoscuta ne spune ca totalitatea acestor bunuri, domeniul public, este inalienabil. Din pacate, adeseori administratia gaseste modalitati (adesea ilicite) de a le scoate de sub protectia regimului domenial si de a le instraina. Uneori, chiar legiuitorul ii da o mana de ajutor in acest sens.

Apoi, administratia trebuie sa rezolve problema bunurilor sale proprietate „privata”. O alta regula simpla ne spune ca acestea sunt guvernate de dreptul comun. Dar cum ar putea, bunaoara, un prefect sa isi instraineze sediul – cladirea Prefecturii – construit din resurse extrabugetare? Un asemenea imobil pare mai degraba inalienabil, cel putin in fapt. Dar atunci, de ce nu apartine proprietatii publice?

In fine, administratia, in dezvoltarea proiectelor sale, se loveste adesea de bunurile particularilor, care ii sunt necesare. Recurge la expropriere, care se deruleaza fie prea lent, fie prea repede. De cele mai multe ori, particularii se simt lezati prin abuzurile administratiei si se adreseaza justitiei, dar, in acest rastimp, nici interesul public nu se simte prea bine, caci lucrarile de utilitate publica treneaza sau chiar stagneaza.

Se poate, deci, caracteriza activitatea administratiei legata de bunuri ca fiind coerenta si consecventa? Din pacate, raspunsul nu poate fi decat negativ. Cel putin in prezent.

Autorul

Detalii tehnice
Data Aparitiei 02 dec. 2011
Categorie generala Cursuri, seminarii, teste
Numar Pagini 296
Format Carte brosata
Alti clienti au cumparat si

Drept penal. Partea generala Vol. I

Curs universitar
76,00 lei 68,40 lei
Indisponibila
Imagine Drept civil. Drepturi reale

Drept civil. Drepturi reale

Comentarii de text. Probleme practice. Grile
39,00 lei 35,10 lei
Din aceeasi Categorie
NOU
Curs de drept administrativ. Manual de drept administrativ (curs+caiet de seminar). Partea a 2-a

Curs de drept administrativ. Manual de drept administrativ (curs+caiet de seminar). Partea a 2-a

Curs universitar. Editia a 3-a, revizuita, completata si actualizata. Caiet de seminar. Editia a 4-a revizuita, completata si actualizata
60,00 lei 54,00 lei
NOU
Curs de achizitii publice

Curs de achizitii publice

Aspecte teoretice si aplicatii practice
45,00 lei 40,50 lei