Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Curierul Judiciar, Nr. 3/2016

ISBN/ISSN: 1582-7526
Editura: C.H. Beck
42,90 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Editorialul din Curierul Judiciar, Nr. 3/2016  este semnat de prof.dr. Elena-Simina Tanasescu si are ca punct de interes Proiectul de lege privind modificarea legii de organizare a Curtii Constitutionale care aparent urmareste intarirea efectelor pe care le au deciziile acesteia prin care se constata neconstitutionalitatea unor legi sau ordonante ori a unor texte din legi sau ordonante. Initiativa parlamentara din iunie 2015 propunea completarea art. 31 cu prevederi prin care, pe de o parte, Ministerul Justitiei sa fie obligat sa elaboreze proiectul de act normativ prin care trebuie modificat actul ce a fost constatat neconstitutional si, pe de alta parte, deciziile instantelor judecatoresti pronuntate cu nesocotirea deciziilor Curtii Constitutionale sa fie declarate nule de drept.

In cadrul rubricii Curier legislativ sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1- 31 martie 2016, inclusiv decizii de admitere ale Curtii Constitutionale, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunii februarie 2016 aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de Daniela Ivan, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.

Practica judiciara neunitara
Rubrica realizata de judecator Razvan Anghel dedicata practicii judiciare neunitare cuprinde solutii ce ilustreaza aparitia unei jurisprudente neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca priveste interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca priveste o norma cu implicatii imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar este analizata problema admisibilitatii cererii de completare a hotararii judecatoresti in unele situatii.

Dreptul afacerilor
Comentariul Sentintei civile nr. 22500/12.12.2014 a Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti, Sectia civila, privind clauzele neuzuale in contractul de acceptare la plata a cardurilor, semnat de avocat Mircea Dub. Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod civil au fost introduse o serie de institutii noi, intre care se remarca si cea a clauzelor neuzuale, reglementate de dispozitiile art. 1203. Motivat de faptul ca partea care foloseste clauze standard ar putea obtine prin acestea un avantaj injust in detrimentul cocontractantului sau, care este posibil sa nu inteleaga sau sa nu cunoasca efectele clauzelor respective, legiuitorul a inteles sa echilibreze balanta contractuala, statuand ca, pentru a produce efecte, anumite tipuri de clauze standard trebuie acceptate expres si in scris. O astfel de clauza este cea prin intermediul careia institutiile bancare, la momentul incheierii unui contract de acceptare la plata a cardurilor, impun cocontractantului sa isi dea acordul ca banca sa il reprezinte in cadrul procedurilor arbitrale initiate in fata companiilor internationale de servicii financiare emitente de carduri. Analizand respectivele prevederi contractuale, se poate observa ca, in realitate, acestea reprezinta veritabile clauze compromisorii, care, potrivit dispozitiilor art. 1203 C.civ., ar trebui acceptate expres si in scris pentru a putea produce efecte.

Drept privat
Articolul Proprietatea intelectuala si proprietatea incorporala in sistemul noului Cod civil, semnat de lect.dr. Alin Speriusi-Vlad constituie o prima parte a studiului dedicat acestei teme, partea a II-a urmand sa fie publicata in Curierul Judiciar nr. 4/2016. Daca in aceasta prima parte autorul are in vedere creatiile intelectuale intre lucruri necorporale, bunuri incorporale si drepturile asupra acestora, in partea a doua va fi tratata recunoasterea creatiei intelectuale sau recunoasterea drepturilor asupra acesteia.

Articolul Consideratii asupra cailor de atac impotriva incheierii de carte funciara, semnat de dr. Tudor Braticevici. Articolul este concentrat pe evolutia prevederilor privind cadastrul si publicitatea imobiliara, introducerea in 2010 a cererii de reexaminare a incheierii de carte funciara, modificarile privind caile de atac, plangerea impotriva incheierii de carte funciara sau apelul impotriva sentintei pronuntate de judecatorie.

Drept public
Articolul Bicameralismul in Romania – intre traditie si exigente europene, semnat de conf.dr. Ioan Chelaru, propune o analiza a sistemelor democratice din Europa, trecand spre sistemul national fiind avute in vedere rolul Senatului ca factor ponderator al vietii politice si Camera superioara a Parlamentului roman, revitalizarea institutiei Parlamentului dupa 1990, revizuirea Constitutiei din 2003, dar si incercarea de revizuire din legislatura 2012-2016.

Drept penal
Comentariul Deciziei penale nr. 55/A/11.12.2014 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sectia penala, privind insusirea bunului ajuns din eroare la faptuitor, refuzul restituirii unei sume de bani ajunsa din eroare in contul bancar, semnat de judecator, conf.dr. Cristina Rotaru. In decizie este avuta in vedere fapta inculpatului de a refuza sa restituie o suma de bani ajunsa din eroare in contul sau, de a si-o insusi, cauzand astfel un prejudiciu societatii (comerciale) care a cauzat eroarea, si care intruneste conditiile de tipicitate ale infractiunii de insusirea bunului gasit sau ajuns din eroare la faptuitor, prevazuta de art. 243 alin. (2) C.pen. Conform autoarei: „Legea noua aduce o clarificare, in sensul introducerii, pe langa modalitatea insusirii, si a celei privind nepredarea bunului in termen de 10 zile din momentul in care faptuitorul a cunoscut ca bunul nu ii apartine. In realitate, aceasta modalitate a nepredarii exista in vechea reglementare, dar fara prevederea acelui termen de 10 zile, motiv pentru care o parte a doctrinei a sustinut ca existenta termenului trebuie prezumata prin raportare la termenul prevazut in alin. (1), pentru ca altfel aceasta modalitate a infractiunii nu s-ar putea consuma niciodata”.

Articolul Probleme de drept aparute in aplicarea noii legislatii procesual penale: Restabilirea situatiei anterioare in cazul autovehiculelor care au constituit obiectul unei infractiuni, semnat de conf.dr. Constantin Sima. In urma analizei realizate, autorul considera ca „dupa stabilirea numarului de identificare real al unui vehicul in cazul in care dispune clasa rea, procurorul are obligatia sa sesizeze judecatorul de camera preliminara cu propunerea de desfiintare a numarului fals si de repoansonare a numarului original. Dar aceasta operatie se face pe calea cererii de desfiintare a unui inscris, si nu pe calea restabilirii situatiei anterioare care nu mai este posibila in faza de urmarire penala”.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI, IRUMB – ianuarie 2016.
In acest numar avocat Mihai Andrei Dinu semneaza pamfletul Atac de panica.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Detalii tehnice
Data aparitiei10 iun. 2016
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini56
Tip copertaRevista