Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Comentariile Codului civil - Garantiile personale. Privilegiile si garantiile reale

ISBN/ISSN: 978-606-522-784-2
Editura: Hamangiu
56,83 lei
45,47 lei
Disponibilitate: Aceasta carte este indisponibila si nu poate fi comandata

Dupa publicarea unui prim comentariu, pe articole, al noului Cod civil, Editura Hamangiu inaugureaza o noua serie de comentarii, dedicate tuturor institutiilor din Codul civil. Seria va fi structurata in mai multe volume – cel putin 20, conform proiectului nostru initial – care vor varia ca intindere in functie de complexitatea materiei si de relevanta practica a problemelor analizate.
Sistematizarea pe institutii ofera fiecarei carti avantajul unei relative „independente” fata de celelalte volume din cadrul colectiei si lasa autorilor libertate pentru analiza mai ampla a subiectelor alese.
Linia comuna a intregii serii de comentarii o reprezinta, insa, abordarea practica a subiectelor; toate aceste lucrari sunt gandite spre a servi ca instrumente de lucru pentru judecatori, avocati, notari, consilieri juridici, registratori de carte funciara si celelalte categorii de practicieni ai dreptului.

Intrarea in vigoare a noului Cod civil in anul 2011 a constituit nu numai cea de-a doua reforma importanta a sistemului garantiilor, dupa cea realizata prin adoptarea Legii nr. 99/1999, dar si o reasezare pe noi temelii a acestor institutii.

In materia garantiilor, Codul civil actual a avut drept sursa de inspiratie atat Codul civil din Québec (de sorginte napoleoniana), cat si Uniform Commercial Code al SUA (legislatie de tip common law), in raport de care se observa ca modelul de inspiratie nu a fost unitar decat in privinta fideiusiunii, spre deosebire de institutia privilegiilor si ipotecilor, in cadrul careia legiuitorul a impletit regulile celor doua sisteme de drept.

In incercarea de a da o interpretare corecta si corelata normelor juridice si de a propune solutii practice, analiza sistemului garantiilor personale si al privilegiilor si garantiilor reale a avut in vedere prevederile legale actuale in comparatie cu reglementarea anterioara, dar si cu modelele de inspiratie, mai ales situatiile in care, desi textele au fost preluate integral, solutia legislativa adoptata de legiuitorul roman difera datorita fie unor necorelari, fie unor diferente de sistem juridic.

In fine, comentariile autorilor au fost elaborate tinand seama de doctrina si jurisprudenta in materie, precum si de reglementarea noului Cod de procedura civila, preconizat sa intre in vigoare la data de 1 februarie 2013.  

Detalii tehnice
Data Aparitiei 20 nov. 2012
Categorie generala Coduri si legi comentate
Numar Pagini 528
Format Carte brosata
Alti clienti au cumparat si
-30%
Imagine Curs de drept civil. Partea generala

Curs de drept civil. Partea generala

editia a 2-a revizuita si adaugita
60,00 lei 42,00 lei
-15%
Indisponibila
Imagine Drept civil. Drepturile reale principale in reglementarea noului Cod civil

Drept civil. Drepturile reale principale in reglementarea noului Cod civil

editie revizuita si actualizata pana la data de 20 septembrie 2013
76,10 lei 64,69 lei
De acelasi Autor
-30%
NOU
Fise de drept civil_ed a 3-a_Gabriel Boroi, Mona Maria Pivniceru

Fise de drept civil. Editia a 3-a

Partea generala. Persoane. Drepturi reale principale. Obligatii. Contracte. Succesiuni. Familie
180,00 lei 126,00 lei
Indisponibila
Fise de drept civil_ed a 2-a_Gabriel Boroi, Mona Maria Pivniceru

Fise de drept civil. Editia a 2-a

Partea generala. Persoane. Drepturi reale principale. Obligatii. Contracte. Succesiuni. Familie
170,00 lei 153,00 lei
-15%
Indisponibila
Drept procesual civil. Editia a 3-a  2016_Boroi,Stancu