Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Caiet de seminarii. Drept constitutional si institutii politice. I. Teoria generala a dreptului constitutional

ISBN/ISSN: 978-973-127-668-7
25,00 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

   Lucrarea "Caiet de seminarii. Drept constitutional si institutii politice. Teoria generala a dreptului Constitutional" se doreste a fi un instrument util pentru studentii anului I de la specializarile Drept si Administratie publica, care incearca sa desluseasca tainele modului de formare si functionare a statelor, care au fost primele constitutii, cum se adopta si se revizuiesc legile fundamentale, principiile care guverneaza un stat, cum colaboreaza si interfereaza puterile de la Montesquieu pana in zilele noastre, care sunt trasaturile regimurilor politice, ce rol joaca partidele politice in angrenajul puterii, cum sistemele electorale sunt cele care plasmuiesc sistemul partidic si greveaza asupra configurarii reprezentarii.

   Caietul de seminar constituie un punct de pornire in descoperirea si aprofundarea unei materii luxuriante in substanta sa, prezentata insa adesea ca o materie facila. Lucrarea are ca scop principal pregatirea studentilor in vederea promovarii cu succes a examenului la disciplina drept constitutional si institutii politice din semestrul I. Continutul lucrarii reprezinta o avant-premičre la examenul propriu-zis. Am incercat prin modul de realizare a acestei lucrari sa atingem temele importante ale teoriei generale a dreptului constitutional: de la conceptul de stat, la constitutie, separatia puterilor, regimuri politice pana la partidele politice si la sistemele electorale.

   Caietul de seminar este structurat astfel:

Memo - rubrica ce prezinta o sinteza a cursului, dar si o serie de scheme ce ii sunt utile studentului pentru intelegerea conceptelor si a instrumentelor constitutionale.

Tematica seminarului - cuprinde principalele teme de dezbatere din cadrul orelor de seminar.

Teme pentru pregatirea individuala - rubrica contine o serie de teme pe tematica seminarului. In aceasta rubrica am propus adesea realizarea unor evaluari comparative pentru a-i oferi studentului o imagine cat mai larga cu privire la conceptele supuse dezbaterii si studiului.

Modele de teste - in aceasta rubrica sunt expuse o serie de teste. Aceste teste contin fie intrebari inchise, fie intrebari deschise ceea ce-i ofera studentului posibilitatea de a se exprima si de a se autoevalua. Sunt incluse aici si o serie de spete care-l determina pe student sa utilizeze notiunile teoretice in cazul unor situatii practice.

Tema de cercetare - are ca scop aprofundarea de catre student a unor notiuni, instrumente, proceduri si mecanisme constitutionale, dar si de a-i stimula deprinderea de a cerceta aprofundat o tema sau alta din cele formulate.

Bibliografia selectiva - ofera studentilor o gama variata de lucrari de referinta, de specialitate, legislatie, documente si site-uri Internet care vin in sprijinul studentului in vederea realizarii temelor, testelor si temei de cercetare.

Documente - acest capitol din lucrare contine o serie de documente fundamentale pentru studiul principalelor concepte de drept constitutional Una din ambitiile acestui demers stiintific este acela de a-l ajuta pe student sa descifreze texte fundamentale ale istoriei constitutionale.

   Prin lucrarea de fata speram sa venim in sprijinul studentului din anul I, aflat la inceputul pregatirii sale universitare si sa ii insufle pasiunea pentru dreptul public, in general, si pentru dreptul constitutional, in special.

Detalii tehnice
Data aparitiei23 nov. 2011
Categorie generalaCursuri, seminarii, teste
Numar pagini160
Tip copertaCarte brosata
DE ACELASI AUTOR - Claudia Gilia
Indisponibila
Imagine Manual de drept constitutional si institutii politice