Nu aveti niciun articol in cosul de cumparaturi.

Abonament Buletinul CEDO

ISBN/ISSN: 1843-9357
Editura: Hamangiu
Pret de coperta: 17,80 RON
4,82 RON
Disponibilitate: Aceasta carte nu mai este pe stoc si nu mai poate fi comandata

Singurul produs editorial care prezinta oglinda activitatii lunare a Curtii Europene a Drepturilor Omului, prin traducerea si publicarea în limba româna a celor mai recente si relevante hotarari pronuntate de Curte.
Ce cuprinde Buletinul CEDO?

  •     Prezentarea lunara, in extenso, a tuturor hotarârilor pronuntate în cauzele la care România a fost parte.
  •     Raportul grefei europene: Nota de informare lunara asupra jurisprudentei Curtii, ce prezinta cele mai relevante cauze solutionate în luna respectiva.
  •     Lista hotarârilor devenite definitive în fiecareluna, în cauzele la care România a fost parte.
  •     Avanpremiera lunara, scurte rezumate ale hotarârilor din numarul urmator.


 Buletinul CEDO nr. 1/2008 reflecta jurisprudenta Curtii pe luna noiembrie 2007.

I. CAUZELE IMPOTRIVA ROMANIEI – NOIEMBRIE 2007 –

Dreptul la un proces echitabil. Art. 6 alin. (1) din Conventie. Dreptul la respectul bunurilor proprii. Art. 1 din Protocolul nr. 1 (Hotarare din 11/10/2007 in cauza BLIDARU impotriva Romaniei) 

Dreptul la executarea hotararii judecatoresti definitive. Art. 6 alin. (1) din Conventie (Hotarare din 11/10/2007 in cauza CONSTANTIN OPREA impotriva Romaniei) 

Dreptul la un proces echitabil. Art. 6 alin. (1) din Conventie (Hotarare din 11/10/2007 in cauza RADA impotriva Romaniei) 

Dreptul la un proces echitabil. Art. 6 alin. (1) din Conventie. Dreptul la respectul bunurilor proprii. Art. 1 din Protocolul nr. 1 (Hotarare din 18/10/2007 in cauza BELASIN impotriva Romaniei) 

Dreptul la un proces echitabil. Durata procedurilor. Art. 6 alin. (1) Conventie (Hotarare din 23/10/2007 in cauza S.C. CONCEPT LTD S.R.L. si MANOLE impotriva Romaniei) 

Dreptul la un proces echitabil. Art. 6 alin. (1) din Conventie. Incalcarea dreptului la respectul bunurilor. Art. 1 din Protocolul nr. 1. Satisfactie echitabila. Prejudiciu material. Art. 41 din Conventie (Hotarare din 23/10/2007 in cauza SFRIJAN impotriva Romaniei) 

Respectarea dreptului de proprietate. Art. 1 din Protocolul nr. 1 (Hotarare din 18/10/2007 in cauza PRODANOF si altii impotriva Romaniei) 

II. REZUMATELE CAUZELOR RELEVANTE – NOIEMBRIE 2007 –

Articolul 2

Obligatii pozitive

Absenta unei proceduri adecvate care sa permita examinarea unui deces produs in mediul spitalicesc: cauza trimisa inaintea Marii Camere (SILIH impotriva Sloveniei) 

Obligatii pozitive

Lipsa de independenta a politistilor insarcinati cu anchetarea unei intelegeri intre fortele de ordine si loialisti, care a condus la decesul sotului reclamantei: incalcare (BRECKNELL impotriva Regatului Unit) 

Recurgerea la forta

Utilizarea unui gaz potential letal in cursul unei operatiuni de salvare a aproximativ 900 de ostatici: comunicata statului parat (FINOGENOV si altii impotriva Rusiei) 

Articolul 3 

Expulzare

Arestarea si detinerea unor straini suspectati de a avea legaturi cu teroristii in temeiul unei legi ulterior declarata de Camera Lorzilor ca fiind incompatibila cu dispozitiile Conventiei: desesizare in favoarea Marii Camere (A si altii impotriva Regatului Unit) 

Obligatii pozitive

Absenta anchetei cu privire la plangerile privind actele de amenintare savarsite asupra unei persoane arestata si detinuta in regim de izolare: incalcare (STEPULEAC impotriva Moldovei) 

Articolul 5

Art. 5 alin. (1)

Arestare sau detinere nelegala

Nerespectarea termenului de comunicare a ordonantei de arestare: incalcare (VOSKUIL impotriva Olandei)

Motive verosimile de a banui

Arestarea si detinerea reclamantului fara a se verifica daca plangerile impotriva sa erau, a priori, intemeiate: incalcare (STEPULEAC impotriva Moldovei) 

Art. 5 alin. (1) lit. e)

Alienat mintal

Prelungirea detentiei reclamantei intr-un centru de detentie obisnuit in asteptarea internarii sale intr-un spital psihiatric: incalcare (MOKARSKA contra Poloniei) 

Art. 5 alin. (1) lit. f)

Extradare

Interpretarea incoerenta a dispozitiilor aplicabile detinutilor aflati in asteptarea extradarii: incalcare (NASRULLOYEV impotriva Rusiei)

Art. 5 alin. (3)

Durata detentiei provizorii

Chestiunea masurilor alternative detentiei preventive, neexaminata in mod temeinic de autoritatile judiciare belgiene: incalcare (LELIEVRE impotriva Belgiei) 

Articolul 6

Art. 6 alin. (1) (civil)

Dreptul la un tribunal

Neexecutarea unei decizii a Camerei Drepturilor Omului: incalcare (KARANOVIC impotriva Bosniei si Hertegovinei) 

Accesul la instanta 

Suspendarea provizorie a activitatii instantelor din Cecenia din cauza unei operatiuni antiteroriste: incalcare (KHAMIDOV impotriva Rusiei)

Proces echitabil

Concluzii arbitrare ale instantelor interne: incalcare (KHAMIDOV impotriva Rusiei)

Proces echitabil

Respingere cu motivare sumara a unei cereri de autorizare a sesizarii Curtii de Casatie: cauza trimisa in fata Marii Camere [GOROU impotriva Greciei (nr. 2)] 

Proces echitabil

Procedura de revizuire a hotararilor judecatoresti definitive si lipsa de impartialitate a Curtii Supreme, neexecutarea hotararilor si deciziilor administrative prin care s-a dispus restituirea de bunuri: incalcari (DRIZA impotriva Albaniei)

(RAMADHI si alti cinci impotriva Albaniei) 

Proces public

Lipsa sedintei publice in procedurile de aplicare a masurilor preventive: incalcare (BOCELLARI si RIZZA impotriva Italiei)

Art. 6 alin. 1 (penal)

Aplicabilitate

Proces care antreneaza demolarea unei case construite fara autorizatie: aplicabilitatea articolului 6 (HAMER impotriva Belgiei)

Proces public

Autoritatile nu au pus la dispozitia publicului mijloace de transport public regulate si informatii referitoare la un proces desfasurat intr-o inchisoare indepartata: incalcare (HUMMATOV impotriva Azerbaidjanului) 

Art. 6 alin. (3)

Dreptul la aparare

Acuzat aflat in imposibilitatea de a cere aplicarea procedurii prescurtate: respingere (HANY impotriva ITALIEI)

Articolul 6 alin. (3) lit. b)

Timp si facilitati adecvate

Acordarea unui interval de doar cateva ore reclamantului pentru a-si pregati apararea, fara contact cu lumea exterioara: incalcare (GALSTYAN impotriva Armeniei)

Articolul 6 alin. (3) lit. c)

Apararea prin aparator

Interceptarea unei convorbiri telefonice confidentiale, intre un acuzat participant la audiere prin video-conferinta si avocatul acestuia: incalcare (ZAGARIA impotriva Italiei)

Articolul 7

Art. 7 alin. (1)

Nullum crimen sine lege

Condamnare in absenta unui acord de delimitare a zonelor economice exclusive intre doua state: comunicata (PLESHKOV impotriva Romaniei) 

Articolul 8

Viata privata

Neprotejarea reputatiei reclamantului de catre instantele nationale in cadrul unui proces de calomnie ca urmare a publicarii unei scrisori in care i se reprosau acte de natura penala: incalcare (PFEIFER impotriva Austriei) 

Viata privata

Receptionarea in casuta postala electronica a unor mesaje nesolicitate, cu caracter pornografic si ordonanta de neincepere a urmaririi penale, ingerinta: inadmisibila (MUSCIO impotriva Italiei)

Viata privata si familiala

Interdictia din dreptul intern de utilizare a ovulelor si spermei provenind de la donatori in vederea unei fecundari in vitro: admisibila (HALLER si altii contra Austriei) 

Articolul 9

Manifestarea religiei sau a convingerilor

Interdictia pentru un pastor evanghelic strain de a desfasura activitati religioase, prin refuzul nelegal de reinnoire a permisului sau de sedere: incalcare (PERRY impotriva Letoniei) 

Articolul 10

Libertatea de expresie

Arestarea unui jurnalist in scopul de a-l constrange sa-si divulge sursa de informatii: incalcare (VOSKUIL impotriva Olandei) 

Libertatea de exprimare

Perchezitii si confiscari la domiciliul si la biroul unui jurnalist banuit de coruptie de un functionar european: incalcare (TILLACK impotriva Belgiei) 

Libertatea de exprimare

Condamnarea unui primar pentru calomnie: incalcare (LEPOJIC impotriva Serbiei) 

Articolul 11

Libertatea de intrunire pasnica

Absenta unei cai de atac clare si accesibile in materie contraventionala: incalcare (GALSTYAN impotriva Armeniei) 

Articolul 13

Recurs efectiv

Imposibilitatea pentru reclamanti de a obtine executarea silita a deciziilor judiciare sau administrative prin care li s-au acordat indemnizatii, in absenta unei proceduri adecvate si a unui cadru legislativ: incalcari (DRIZA impotriva Albaniei)

(RAMADHI si alti cinci impotriva Albaniei) 

Articolul 14

Discriminare (art. 1 din Protocolul nr. 1)

Interzicerea dreptului reclamantului de a se afilia la fondul de asigurari sociale a fermierilor din cauza cetateniei sale: incalcare (LUCZAK impotriva Poloniei) 

Discriminare (art. 2 din Protocolul nr. 1)

Plasamentul copiilor rromi in scoli speciale: incalcare (D.H. si altii impotriva Republicii Cehe) 

Articolul 34

Victima

Despagubire pentru durata unei proceduri de faliment si decaderile civile si politice care deriva din faliment: inadmisibilitate (ESPOSITO impotriva Italiei) 

Articolul 35

Art. 35 alin. (1)

Epuizarea cailor de recurs intern

Jurisdictie suprema nationala care nu i-a imputat reclamantului neepuizarea recursurilor invocate de Guvernul parat: exceptie preliminara respinsa (D.H. si altii impotriva Republicii Cehe) 

Termenul de 6 luni 

Argumentul Guvernului privind inexistenta obligatiei de a deschide o noua ancheta cu privire la crime pe motiv ca s-au scurs mai mult de 6 luni de la sfarsitul anchetei initiale: exceptie preliminara respinsa (BRECKNELL impotriva Regatului Unit) 

Articolul 38

Art. 38 alin. (1) lit. a)

Furnizarea tuturor facilitatilor necesare

Refuzul Guvernului de a furniza documente privind anchetele in desfasurare cu privire la disparitia unor apropiati ai reclamantului in Cecenia, in timpul operatiunilor militare: nerespectarea art. 38 (KUKAYEV impotriva Rusiei)

(KHAMILA ISAYEVA impotriva Rusiei) 

Articolul 46

Executarea hotararilor. Masuri generale

Imposibilitatea pentru reclamanti de a obtine executarea silita a deciziilor judiciare sau administrative prin care li s-au acordat indemnizatii, in absenta unei proceduri adecvate si a cadrului legislativ: indicarea procedurilor judiciare, administrative si bugetare adecvate (DRIZA impotriva Albaniei) (RAMADHI si alti cinci impotriva Albaniei) 

Executarea hotararilor. Masuri generale

Necesitatea nedemonstrata a masurilor generale, in vederea abrogarii legislatiei incriminate si recomandarile Comitetului de Ministri: cerere respinsa (D.H. si altii impotriva Republicii Cehe) 

Executarea hotararilor. Masuri individuale

Executarea unei decizii a Camerei Drepturilor Omului: inscrierea reclamantului la un fond de pensie federal si plata catre acesta a sumei de 2 000 euro (KARANOVIC impotriva Bosniei si Hertegovina) 

Articolul 1 din Protocolul nr. 1

Bunuri

Casa de vacanta construita fara autorizatie, a carei nelegalitate nu a fost constatata, iar demolarea a fost dispusa dupa mai multe zeci de ani: art. 1 din Protocolul nr. 1 aplicabil (HAMER impotriva Belgiei) 

Respectarea bunurilor

Refuzul de a expropria o proprietate privata in folos public: incalcare (BUGAJNY impotriva Poloniei) 

Respectarea bunurilor

Ocuparea fara titlu si producerea de distrugeri bunurilor reclamantului de catre fortele de politie participante la o operatiune militara in Cecenia: incalcare (KHAMIDOV impotriva Rusiei) 

Respectarea bunurilor

Imposibilitatea reclamantului de a se afilia la fondul de asigurari sociale a fermierilor din cauza cetateniei sale: incalcare (LUCZAK impotriva Poloniei) 

Privare de proprietate

Expropriere prin aplicarea extensiva a legislatiei de restituire fara nici o alta compensatie: incalcare (KALINOVA impotriva Bulgariei) 

Privarea de proprietate

Transferarea dreptului de proprietate asupra terenului catre posesorii lui si fixarea unei indemnizatii compensatorii, fara a tine seama de valoarea de piata a terenului: incalcare (URBÁRSKA, OBEK, TRENÈIANSKE, BISKUPICE impotriva Slovaciei) 

Reglementarea folosintei bunurilor

Inchirierea obligatorie a unui teren agricol la un pret exagerat de scazut: incalcare (URBÁRSKA, OBEK, TRENÈIANSKE, BISKUPICE impotriva Slovaciei) 

Reglementarea folosintei bunurilor

Demolarea fortata a unei case de vacanta construita fara autorizatie intr-o zona forestiera unde constructiile nu erau permise: absenta incalcarii (HAMER impotriva Belgiei) 

Articolul 3 din Protocolul nr. 1

Libera exprimare a opiniei publice

Nereguli intr-o campanie electorala: inadmisibilitate (PARTIJA „JAUNIE DEMOKRÂTI” si PARTIJA „MÛSU ZEME” impotriva Letoniei) 

Candidat in alegeri

Decaderea unui parlamentar din mandat, ca sanctiune accesorie dizolvarii partidului: incalcare (SOBACI impotriva Turciei) 

Articolul 2 din Protocolul nr. 4

Libertatea de alegere a resedintei

Restrictiile geografice impuse pentru stabilirea resedintei unei persoane care a solicitat azil, in asteptarea solutionarii definitive a cererii sale: inadmisibilitate (OMWENYEKE impotriva Germaniei) 

Articolul 2 din Protocolul nr. 7

Dreptul la doua grade de jurisdictie in materie penala 

Absenta unui drept de recurs clar si accesibil impotriva unei condamnari la inchisoare contraventionala: incalcare (GALSTYAN impotriva Armeniei) 

Articolul 4 din Protocolul nr. 7

Ne bis in idem

Reclamant cercetat de doua ori pentru aceeasi infractiune: cauza trimisa in fata Marii Camere (SERGEY ZOLOTUKHIN impotriva Rusiei)

III. LISTA CAUZELOR DEVENITE DEFINITIVE – NOIEMBRIE 2007

AKHMADOVA si SADULAYEVA impotriva Rusiei 

AMATO impotriva Turciei

ATICI impotriva Turciei

AYRAPETYAN impotriva Rusiei

BAKONYI impotriva Ungariei

DIKA impotriva fostei Republici Yugoslave a Macedoniei

DUPUIS si altii impotriva Frantei

G.M. impotriva Italiei

GALLUCCI impotriva Italiei

GLADCZAK impotriva Poloniei

GORODNICHEV impotriva Rusiei

GREGORI impotriva Italiei

HACHETTE FILIPACCHI ASSOCIES impotriva Frantei

HELIOPLAN Kft. impotriva Ungariei

HURRIYET YLMAZ impotriva Turciei

INCI (NASIROGLU) impotriva Turciei

IVANOV impotriva Rusiei

KANSIZ impotriva Turciei

KIZIR si altii impotriva Turciei

KOVALEV impotriva Rusiei

KUZNETSOVA impotriva Rusiei

LEONIDOPOULOS impotriva Greciei

LYSENKO impotriva Ucrainei 

MACKO si KOZUBAL impotriva Slovaciei

MALAHOV impotriva Moldovei

MIKADZE impotriva Rusiei

MISHKETKUL si altii impotriva Rusiei

MURILLO ESPINOSA impotriva Spaniei

OAO PLODOVAYA KOMPANIYA impotriva Rusiei

OOO PTK „MERKURY” impotriva Rusiei

PAUDICIO impotriva Italiei

PECA impotriva Greciei

PITITTO impotriva Italiei

RADCHIKOV impotriva Rusiei

RIIHIKALLIO si altii impotriva Finlandei

ROZHKOV impotriva Rusiei

SALT HIPER, S.A. impotriva Spaniei

SMIRNOV impotriva Rusiei

SOCIEDADE AGRICOLA HERDADE da PALMA S.A. impotriva Portugaliei

SOLOVYEV impotriva Rusiei

SOVA impotriva Ucrainei

THOMAS MAKRIS impotriva Greciei

TULESHOV si altii impotriva Rusiei

YESIL si SEVIM impotriva Turciei

IV. DIN NUMARUL URMATOR. CAUZE IMPOTRIVA ROMANIEI. ABSTRACT

Art. 6 alin. (1); Art. 14 coroborat cu art. 1 din Protocolul nr. 1

Beian impotriva Romaniei

Art. 1 din Protocolul nr.1

Balanescu impotriva Romaniei

Cohen impotriva Romaniei

Draculet impotriva Romaniei

Engber impotriva Romaniei

Ilutiu impotriva Romaniei

Suciu Werle impotriva Romaniei

Bretcanu impotriva Romaniei

Art. 3; Art. 6 alin. (1) 

Bragadireanu impotriva Romaniei

Articolului 1 din Protocolul nr. 1 

Valer Pop impotriva Romaniei

Art. 6 alin. (1) (echitate); Art. 1 din Protocolul nr. 1 

Miclici impotriva Romaniei

Art. 6 alin. (1) (echitate si durata) 

Kocsis impotriva Romaniei

Art. 6 alin. (1) (echitate) 

Iosif si altii impotriva Romaniei

Detalii tehnice
Data aparitiei01 feb. 2008
Categorie generalaPeriodice
Numar pagini88
Tip copertaRevista
Alti clienti au cumparat si
-80%
Indisponibila
Imagine Buletinul CEDO, Nr. 8/2008

Buletinul CEDO, Nr. 8/2008

24,08 RON 4,82 RON
-80%
Indisponibila
Imagine Buletinul CEDO, Nr. 5/2008

Buletinul CEDO, Nr. 5/2008

24,08 RON 4,82 RON
-80%
Indisponibila
Imagine Buletinul CEDO, Nr. 6/2008

Buletinul CEDO, Nr. 6/2008

24,08 RON 4,82 RON
-80%
Indisponibila
Imagine Buletinul CEDO, Nr. 7/2008

Buletinul CEDO, Nr. 7/2008

24,08 RON 4,82 RON
DIN ACEEASI CATEGORIE - Buletinul CEDO
-80%
Indisponibila
Imagine Buletinul CEDO, Nr. 7/2008

Buletinul CEDO, Nr. 7/2008

24,08 RON 4,82 RON
-80%
Indisponibila
Imagine Buletinul CEDO, Nr. 6/2008

Buletinul CEDO, Nr. 6/2008

24,08 RON 4,82 RON
-80%
Indisponibila
Imagine Buletinul CEDO, Nr. 5/2008

Buletinul CEDO, Nr. 5/2008

24,08 RON 4,82 RON
-80%
Indisponibila
Imagine Buletinul CEDO, Nr. 2/2008

Buletinul CEDO, Nr. 2/2008

24,08 RON 4,82 RON